10. новембар 2018.

Kako je francuski kralj Filip naredio da ulice Pariza budu popločane

Prevod jednog poglavlja iz Gesta Philippi Augusti od Rigora (1150-1209):


"Kralj Filip je naredio da sve ulice i putevi Pariza budu popločani

Desilo se nakon nekoliko dana od kada je kralj Filip "semper Augustus" prebivao neko vreme u Parizu i šetao se kraljevskom dvoranom zadubljen u misao oko poslova kraljevstva. Došao je do prozora palate sa kojega je imao običaj za osveženje duše da ponekad gleda na reku Senu. 
Konjske kočije koje su prolazile kroz grad su uzburkale blato. 
Kralj koji je šetao dvoranom nije mogao podneti nepodnošljivi smrad koji su uzrokovale. On je stoga uzeo na sebe težak ali veoma nužan zadatak koji nijedan od njegovih predhodnika se nije usudio da pokuša zbog svog velikog troška i težine. Pozvao je zajedno buržuje i prevot-a grada i naredio kraljevskim autoritetom da sve ulice i putevi celoga grada Pariza trebaju biti prekrivene sa jakim kamenjem. Hrišćanski kralj je pokušavao da oduzme gradu njegovo drevno ime, jer je bio zvan "Lutea" od smrada blata (a luti fetore). Ali su pagani mrzeli to ime zbog povezanosti sa smradom i tako su ga nazvali Pariz po Aleksandru Parizu sinu Prijama kralja Troje. Mi smo čitali u Delima Franaka da je prvi od svih kraljeva Franaka koji je vladao u kraljevskom stilu bio Faramond sin Markomira, sin Priama kralja Austrije. Ovaj Prijam kralj Austrije nije bio veliki Prijam kralj Troje nego naslednik Hektora njegovog sina kroz Francia sina Hektora."

Rigor je bio doktor, monah u Sent-Denisu i hroničar. Napisao je Istoriju Filipa Avgusta koji obuhvata vremensko razdoblje od njegovog krunisanja 1179 do 1206. godine. On je prvi dao Filipu ime Avgust. Rigorovo delo posle smrti je nastavio Viliam Brit. Ovde u ovom odeljku se primećuje i ondašnje shvaćanje porekla Franaka od Trojanaca koje je odbačeno od sadašnjih istoričara.

Pečat kralja Filipa II (ž. 1165-1223) (vl. 1180-1223)

Illustration.

 Na pečatu: "Philippus Dei Gratia Francorum Rex"
(Filip po milosti Božijoj kralj Franaka)

 

Krunisanje Filipa iz Grandes Chroniques de France de Charles V (kraj 14. veka).