21. април 2019.

Više o požaru u Notr Dam katedrali i spaljivanje Talmuda

Zanimljivo da je jedan rabin Šlomo Aviner koji se doselio u Francusku 1960. godine nedavno rekao da je požar u katedrali kazna Božija za spaljivanje 10.000 rukopisa Talmuda 17.06.1242. godine u bliziniu katedrale u Parizu. Ova informacija dolazi sa židovskog sajta "The Times of Israel". Link: https://www.timesofisrael.com/radical-rabbi-says-notre-dame-fire-retribution-for-13th-century-talmud-burning/

U članku se takođe navodi kako je jedan pokojni rabin Satmar Rebe rekao da Židovi ne treba da se vraćaju u Izrael nego da spaljuju crkve, a svako protivljenje tome je greh. Citat iz članka: "The [anti-Zionist] Satmar Rebbe, in one of his arguments against returning to the land of Israel, wrote that there is a commandment here to burn churches, and the failure to do so is a transgression"
Kaže da postoji zapovest o spaljivanju crkvi, a svako protivljenje tome je greh.

Zanimljivo, ako su tako šta rabini propovedali nije čudno da bi nekome Židovu palo na pamet da spaljuje crkve.

2015. godine je bio slučaj kad su ekstremisti Židovi u Izraelu spalili crkvene prostorije pored crkve umnožavanja hleba i ribe. Izvor: https://www.timesofisrael.com/jesus-loaves-church-reopens-20-months-after-arson-attack/

Znači, spaljivanje crkvi nije nešto što bi bilo suprotno židovskim stavovima s obzirom da su Židovi to radili (normalno ima još primera u Izaelu spaljivanja ili pokušaja spaljivanja crkvi), a takođe i rabini mogu da utiču na to, barem u ovom primeru rabin Satmar Rebe je rekao da je spaljivanje crkvi čak i zapovest.



Što se tiče spaljivanja Talmuda 1242. godine ono je obavljeno nakon rasprave i suđenja o tome. Za spaljivanje su najodgovorniji kako navodi Židovska enciklopedija Viliam od Overna (Guillaume d'Auvergne), biskup Pariza i graditelj katedrale Notr Dam i Odo de Šatoru (Odo, Eudes of Châteauroux), kancelar Pariškog Univerziteta. (Mogu posle napisati članak o spaljivanju ako nekog zanima.) Nije moje sad da svaljujem krivicu na Židove, ali sigurno da krivnju treba objektivno proceniti, pa makar Židovi bili krivi.