25. јул 2014.

Napad na princa Edvarda


Jedne noći u junu 1272. godine, u krstaškom gradu Akre, dok su engleski princ Edvard i njegova žena Eleonora spavali došao je špijun tražeći da se sretne sa Edvardom. Špijun je bio bivši musliman koji je prešao na rimokatoličku veru i služio je engleskom princu ubrzo nakon njegovog dolaska u Svetu Zemlju. Edvard je ustao iz kreveta obučen samo u donje rublje i uveo je špijuna da se vidi s njim.

Šta se dalje desilo napisao je tzv. Templar od Tira: "Saracen ga je sreo i ubo ga bodežom u bok čineći duboku, opasnu ranu. Lord (gospodar) Edvard je osetio da je ranjen, i on je saracenu zadao udarac pesnicom, u slepoočnicu, zbog čega je on pao na zemlju nesvestan za neko vreme. Tada je lord Edvard uzeo bodež sa stola koji je u bio u odaji i ubo Saracena u glavu, i ubio ga."

Princ još nije bio izvan opasnosti, jer po većini izvora, asasinov bodež je bio prekriven otrovom. Kako je uzbuna podignuta širom Akrea činovnici i doktori su pohitali u pomoć. Po jednoj hronici Engleski hirurg je pozvan da operiše Edvarda, i započeo je da seče udubljeno meso oko rane. Eleonora je počela da plače, zbog čega je hirurg zatražio da je odvedu; jer je bolje da plače sada nego da cela Engleska plače kasnije.

Kod nekih istoričara ovaj događaj je samo usputno opisan u smislu zanimljivog događaja koji se desio princu Edvardu prije nego što je postao slavni kralj Engleske Edvard I.

Glavni planer ovog pokušaja atentata smatra se da je bio mamlučki komandant ili čak misteriozni ismailski vođa Sirije - takozvani Starac sa gore.

Teskst napisan po uzoru na članak dr. Konjecnog o pokušaju atentata na princa Edvarda.


Kralj Edvard I

Kralj Edvard I i kraljica Eleanora