12. мај 2019.

Bertran di Geklen

Jedan od najvećih vitezova u istoriji, nacionalni heroj Francuske. Živio je u 14. veku (1320-1380) i ratovao protiv Engleza u stogodišnjem ratu (rat 1337-1453 između Engleske i Francuske).
Bio je izuzetno uspešan u bitkama korišteći gerilski tip ratovanja. Kralj Francuske Šarl V mudri ga je postavio za konstabla Francuske. Ta titula podrazumeva vrhovnog vojskovođu Francuske. Nakon toga je razbijao Engleze u raznim bitkama. Na kraju pri okupiranju jednog grada se razbolio i umro. Vladar grada se čuvši to predao i postavio ključeve grada na njegov kovčeg. Iako je Geklin hteo da bude sahranjen u rodnom Dinanu u Bretanji kralj Šarl V to nije dopustio. Naredio je da se sahrani u bazilici Sen Deni u Parizu gde su sahranjivani francuski kraljevi. Kako su telo prevozili putem narod je klečao pri prelasku. Opela su držana po selima i gradovima sve dok nije sahranjen u Sen Deniju kao na kraljevskoj sahrani.

On je nastojao da ostvari viteške idele ratovanja, štiteći sveštenstvo, siromašne, žene, udovice i siročad. Bio je jako dobrodušan i daređžljiv.

Poslednje reči
13. jula 1380. godine je sazvao vitezove koji su bili u opsadi grada u južnoj Francuskoj da se pozdravi s njima. Potom je rekao: "Jako mi je žao što odlazim, a nisam rekao kralju o zaslugama svakoga od vas." "Setite se da je vaš posao samo s onima koji nose oružije. Sveštenici, siromašni, žene i deca nisu vaši neprijatelji." (Kao da čitamo Ženevsku konvenciju o ratovanju.)

Slika Bertran prima mač kralja, titulu konstabla


Stvar je u tome da su Englezi bili brutalni u ratu paleći sve pred sobom i spaljivali takođe i sela. Oni su imali tada jedno od najjačih oružija toga vremena tzv. engleski dugi luk koji je mogao da probije viteški oklop. Tako da je Geklen kao izuzetan vojskovođa i srčani ratnik pravi vojni heroj.

Kad je umro celo telo mu je bilo prekriveno ožiljcima od rana zadobijenih u ratovima.

Neki Francuski patriota je napravio video o njemu. (Najbolje da povećate video kad kliknete.)


Napisaću posle više o njemu. Još sam ranije planirao da napišem članak o maršalu Busiku, isto veliki vojskovođa. On je jako zanimljiv, čak je i jednom odbranio Carigrad od Turaka, savetovao da vizantijski car traži pomoć protiv Osmanlija po Evropi, što je on i poslušao, otišavši čak u Englesku ...