3. децембар 2019.

Gleda TV kao vo, a ne zna ko je Farnsvort

Izumitelj elektične televizije Filo Farnsvort se može videti ovde u videu od 13:00m. Ovo je američka TV emisija iz 1957. godine: "I have got a secret". To je kviz u kojem su takmičari pogađali ličnost.

To je njegovo prvo i jedino pojavljivanje na televiziji.

Filo Farnsvort (eng. Philo Farnsworth) (1906-1971) (amerikanac) je izumitelj elektonske televizije. 1927. godine je demostrirao prenos televizijskog signala sa njegovim "scanning tube". 

Postojao je dug period borbe oko patenta nad elektronskom televizijom. Ruski izumitelj Vladimir Zvorikin je isto polagao pravo na patent, ali je patent pripao Farsvortu koji je izvršio prenos telvizijskog signala te je stoga patent pripao Farsvortu.

Filo Farnsvort se stoga smatra izumiteljem prve elktronske televizije.

Imao je ukupno 165 patenata.


Farnsvort je bio čovek od nauke koji je ceo život posvetio izumima. Genijalac, još kao mali se pokazao kao vešt izumitelj.
On je izumio televiziju da služi kao oblik obrazovanja ljudi, prenosa sportskih dešavanja, promatranja dalekih zemalja i ljudi. Namera uopšte nije bila zabava, trošenje vremena, nemoral ili nešto drugo.
Kasnije kada su nastali komercijalni, televizijski programi po svetu posle drugog svetskog rata, kako je naveo njegov sin, on se kajao što je i izumio televiziju.

Njegov sin Kent je rekao: "Mogao bih reći da je on osećao da je stvorio neki oblik čudovišta, način na koji ljudi troše mnogo od svoga života. Kroz moje detinjstvo njegova reakcija na televiziju je bila: "Na njoj nema ništa vredno i mi je nećemo gledati u našoj kući i ja je ne želim u tvojoj intelektualnoj ishrani." :) 
Šta bi tek rekao da vidi danas đubre od emisija na TV poput Farme, Svinjca, Parova i slično.

Znači, sam izumitelj televizije nije ni volio televiziju.