16. април 2020.

Dodatno o Templarima

Pre jedno vreme sam bio napisao članak o Templarima pod nazivom - Bafomet i Mahomet. U članku sam pored ostalog bio dokazao da je izraz Bafomet ustvari bio srednjovekovni izraz za Muhameda.

Međutim, priču o Templarima nisam u potpunosti bio završio tamo. Tada sam bio planirao da napišem dodatni post o njima u vezi te tematike. Tako da ću se sada baviti tom temom.

Jedna od drugih tačaka optužnice za Templare je bila ta da su Templari pri inicijaciji u Red pljuvali na krst te da su se ljubili u usta. Ovo je međutim stvarno istina, za razliku od osude za Bafometa. Prvo papa nije hteo tome da veruje te je sazvao glavne Templare u Avinjon (tadašnje sedište pape) 1308. godine te su saslušani. Jedan od saslušanih je bio i veliki majstor Reda Žak de Molej. Tako je nastao tzv. Chinon pergament koji sadrži zapisnik o saslušanju Templara tom prilikom. On je preveden i na engleski. Ukratko, na saslušanju su svi među prisutnim Templarima priznali pljuvanje na krst, neki su spomenili i postojanje neke glave. Npr. Molej navodi da je istina da je on pri inicijaciji pljunio na krst, ali da je potom otišao kod sveštenika te ispovedio taj greh, kao i svi ostali. Naime, posle uobičajene inicijacije u Red, član je uvek povučen u stranu od majstora, gde je prolazio dodatnu inicijaciju koja je uključivala pljuvanje na krst. Svi među prisutnima su priznali da su pljuvali na krst. Izvor: Chinon parchment na engleskom.

Ovo normalno, može da zvuči čudno i odmah da navede teoretičare zavere na razne teorije, ali je ipak objašnjivo. Francuski istoričar iz 19. veka je odlično objasnio o čemu se tu radi. Žil Mišele (Jules Michelet, 1798-1874) u svojoj knjizi Proces Templara na jednom mestu navodi priznanje jednog Templara zašto je pljuvano na krst pri inicijaciji. Taj član navodi istoriju da je jednom prilikom tadašnji Veliki majstor Reda uhvaćen od Muslimana. Vođa Muslimanske grupe ga je držao u tamnici te mu kasnije rekao da će ga pustiti pod jednim uslovom, a to je da uvek kada budu inicirali ljude u Red da oni moraju pljunuti na krst tom prilikom. Veliki majstor je uz određeno negodovanje pristao i obećao kako je traženo, pušten je iz zarobljeništva, vratio se u središte Reda i tako je taj običaj uveden u pravila inicijacije. Ovo normalno, nije čudno da su se oni toga i držali, uzimajući u obzir viteški mentalitet obaveze ispunjavanja obećanja, često i fanatične vernosti zakletvi i obećanju. Tako da je takav stav u potpunosti srednjovekovni. Tako da je ovo ispravno objašnjenje razloga.

Što se tiče klanjanje nekoj glavi, postoji dobro objašnjenje neke savremene istoričarke. Ona navodi da u jednom izvoru se spominje ustvari ne glava već celokupno platno na kom je ocrtano telo. Tako da po uzoru na to platno je posle pravljena glava, a osim toga razne relikvije često sadrže samo glavu te nije nikakvo čudo ako su se Templari klanjali nekoj relikviji. Za navedeno platno ona navodi da je to bilo tzv. Torinsko platno za koje se veruje da predstavlja ocrtani lik Isusa Hrista. Izvori: Članak u tzv. Gardijanu
Telegraf
Dodatno 

Tako da su to u potpunosti ispravna objašnjenja. A s druge strane nema nikakvih osnova, uzimajući u obzir i moj raniji članak da su oni su oni verski bili katolici, a nešto drugo. Vođe Templara koji su svedočili tom prilikom (Chinon parchment) su bili pod zakletvom i iskreno, bez mučenja rekli sve što znaju, nisu imali pojma uopšte čemu to pljuvanje na krst i ostalo. 
Žak de Molej je takođe goreći na lomači u Parizu tražio da ga okrenu prema Bogorodici, tj. Notr Damu. Narod je smatrao da su Templari spaljeni nevini te su skupljali pepeo smatrajući ih relikvijama.
Tako da ovo sve pokazuje da nema potrebe da se pribegava teorijama zavere pri objašnjenju slučaja u vezi Templara. 

Što se tiče ljubljenja u usta, to je bio uobičajeni pozdrav među vitezovima i nije podrazumevao homoseksualizam. Osim toga po rezultatu celokupnog suđenja nema skoro nikakvih dokaza homoseksualizma, osim nekih pojedinačnih članova.

Svuda van Francuske, Templari na suđenju po Evropi su proglašeni nevini, npr. na Kipru, svedoci su uvek govorili u njihovu korist, u Engleskoj takođe, gde nije ni korišteno mučenje.

Tako da se oni nisu klanjali Bafometu, a pljuvanje na krst pokazuje nešto drugo nego što je očekivano.

Tako da je ovo tek cela priča o osudi Templara.

Pomoću trik suđenja je opet osuđen i Nogaret, savetnik tadašnjeg kralja Filipa IV. Tako da su se trik suđenja dešavala u ono vreme te na taj način i u vezi Templara.

Sve navedene izvore sam lično našao i pročitao, ako nađem vremena ću nešto da postavim.

(Članak u izradi. Citat od Mišeleta će morati da pričeka. Prije sam ga imao i uslikan, ali sam izgubio podatke. Moram ga ponovo pronaći, a delo se sastoji iz dve knjige, napisane na latinskom.)