9. април 2020.

Srednjovekovno mesto, u današnjem vremenu



Postoji danas jedno zanimljivo mesto u kojem je tek 2008. godine (na današnji dan, 09.04) ukinut feudalizam. Međutim, mesto je svejedno ostalo i dalje prilično srednjovekovno, do danas.

To je ostrvo Sark, u sastavu države Velike Britanije. Ostrvo se nalazi u tzv. Kanalskim ostrvima, na kanalu La manšu, između Engleske i Francuske.

Do 2008. godine vlast u Sarku je bila uspostavljena po feudalnom modelu, po kojem je ostrvom vladao senior (tipični oblik feudalnog položaja) sa svojim senešalom (položaj u srednjovekovnoj Engleskoj) i nekim oblikom skupštine, koja je služila ujedno kao sud, pod naziv Chief Pleas.
Danas, počevši od 2008. godine imaju republikanski tip vlasti.

Međutim, ostrvo je i dalje takoreći prilično ostalo kao u srednjem veku, osim određenih elemenata. Zabranjena su motorna vozila, osim traktora.
Znači, za transport se koriste samo kočije sa konjima, bicikli, traktori i slično.
Noću, nema javne rasvete, jer je zabranjena. Ostrvo ima struju, ali se ona koristili samo u kućama i ostalim zgradama. Građevine su uglavnom kao iz srednjeg veka. Uske ulice i put je sličan srednjovekovnom. Put je uzak i nije uopšte usklađen za korištenje automobila.

Tako da hodanje kroz Sark izgleda kao povratak u srednji vek.

Možete pogledati ovde. 



Sark u slici





Zanimljiv je dojam velike tišine na ulicama, jer uopšte nema automobila. ...

(Završen članak. ... Članak u izradi. Za one koji nisu upoznati, jer sam ranije imao slučaj u vezi nekih čitatelja, izraz "članak u izradi" podrazumeva da tekst nije završen te će se dopunjavati i ispravljati greške, kao i pravopisne. Osim toga, ja nigde ne garantujem da blog nema ili neće imati pravopisnih grešaka, niti tvrdim da ih ne pravim. Ovo kažem posebno za neke određene zlokobne osobe koje mislim da i sada prate blog. Ostalima, zahvaljujem na posećenosti i čitanju bloga. Srdačan pozdrav.)