13. новембар 2019.

Doktor Džon Ardern

Džon Ardern u rukopisu MS Hunter 112

Džon od Arderna (1307-1392) je bio engleski srednjovekovni doktor i hirurg. Smatra se jednim od začetnika moderne hirurgije. Razni njegovi tretmani se koriste i danas.

Džon je tretirao i bogate i siromašne s time da je savetovao da se bogatima naplaćuje što više, a siromašnima da tretman bude besplatan. Za operaciju je preporučivao uspavljivanje putem opijuma, da pacijent "spava da ne oseti nimalo sečenje". On je osmislio i kodeks ponašanja doktora.

Studirao je na medicinskom fakultetu Univerziteta u Montpelier u Francuskoj. To je najpoznatiji medicinski fakultet u srednjem veku na zapadu Evrope. Prije njega je poznatiji medicinski fakultet bio u Salermu, u Italiji. Međutim on je propao u jedno 14. veku te ga je nasledio medicinski fakultet u Montepelieru.

Džon je živio u Njuvarku na Trentu, u Notingemu, kasnije u Londonu. Učestvovao je u stogodišnjem ratu protiv Francuske.

Napisao je knjigu Fistula in ano (pored drugih dela). U delu opisuje lečenje fistule u analnom otvoru koja se obrazuje kod vitezova nakon dugog sedenja na konju.

Postoji jedan dosta zanimljiv rukopis De Arte Phisicali et de Cirurgica (Veština doktora i hirurga) iz 1412. koji sadrži njegove tretmane i sistem lečenja. U tome rukopisu, koji je svitak ustvari, postoji nekoliko slika prikaza ljudske anatomije koji su dosta realistični.


 Anatomija iz rukopisa. Ko nije gadljiv može da pogleda uvećano klikom. Namerno je nacrtano kao prikaz sa leve i desne strane.