22. новембар 2019.

Maksimilianski oklop

Maximilian Style, Holy Roman Emperor.

Maksimilianski oklop je vrsta punog oklopa (oklop za celo telo) koji se pojavljuje u 16. veku u Nemačkoj. Ime je dobio po caru tzv. Svetog rimskog carstva (tj. nemačkog carstvo) Maksimiliana I Habzburškog (1459-1518 vl. 1508-1519).

Karakterističan je po naborima na oklopu, uzdignutim naramenicama i svojoj težini (teži je od srednjovekovnog gotičkog oklopa iz druge polovine 15. veka). 

Razvoj oklopa u 16. veku ili tzv. ranom novom dobu je praktički nastavak razvoja evropskih srednjovekovnih oklopa (možemo reći i da je to oblik nastavka u neku ruku srednjovekovlja tj. srednjeg veka što se tiče oklopa). Ovakav oklop se ne bi ni pojavio da prije onih iz 16. veka nisu postojali srednjovekovni tipovi oklopa, gotički i milanski (šlem je pogotovo rezultat razvoja italijanskog stila oklopa iz srednjeg veka). Tako da je značaj ranijih oklopa očit.

 Slike koje vidite na ovom postu prikazuju jedan od tipova maksimilijanskog oklopa. Ima ih više. 

image

image

image 

 

Puni pločasti oklop (izumljen u drugoj polovici 14. veka), tj. oklop koji obuhvata celokupno telo i sastavljen je iz posebno oblikovanih ploča za određene delove tela se javlja u celoj istoriji sveta samo u zapadnoj Evropi. Znači, takvih oklopa nema nigde drugde, tj. nema izrade takvih oklopa van Evrope, najviše zapadne Evrope.

Najrašireniji sistem oklopa kroz istoriju po svetu su uglavnom lamelarni oklopi tj. oni koji su sastavljeni od malih povezanih pločica. Oni se pojavljuju u Vizantiji, Mongoliji, Kini, Japanu i drugde.

Osmanlijski Turci su koristili za oklop kombinaciju mejla (lančanog oklopa) i sitnih pločica te im je to omogućavalo veliku pokretljivost (iako nisu s druge strane Evropljani bili nepokretni u okopu). Nisu imali ni puni šlem.

Kao što ste mogli pročitati na ovome blogu nesitinite su priče da su ljudi trebali dizalicu da popnu viteza na konja. Vitez, uopšteno oklopni evropski ratnik je bio prilično pokretan u oklopu, međutim njihov tip oklopa je ipak donekle otežavao kretanje.

Što se tiče Maksimilianskog oklopa ne treba misliti ni da je osoba u tome oklopu morala biti podignura dizalicom na konja. ...

Toliko ukratko o Maksimilijanskom oklopu i punim oklopima.