5. новембар 2019.

Stenfordšajr blago

2009. godine na polju Ličfild, Stenfordšajr, Engleska, pomoću detektora metala je pronađeno veliko blago iz doba anglosaksonske Engleske iz perioda 600-650 godine.

Blago se sastoji od raznih vojnih, zlatnih i cirkonskih predmeta, kao i raznih crkvenih predmeta. Smatra se da je ovo blago bilo plen mersijske vojske nakon pobede u bici nad nekim hrišćanskim anglosaksonskim kraljevstvom, verovatno Istočnom Anglijom.

Anglosaksonska kraljevstva u ranom srednjem veku na slici tzv. heptarhija. Od severa ka jugu: Nortambrija (posebno stradali od Vikinga počevši od 793. godine, poznati posebno po Lindisfarn episkopiji i sv. Katbertu), Mersija (dugo je bilo pagansko kraljevstvo, najpoznatiji kralj Penda), Istočna Anglija, Eseks, Kent (odavde je krenulo prvo misionarenje krajem 6. veka, obavljano od monaha Avgustina i bratije), Suseks, Veseks (poznato po otporu protiv Vikinga i pobede nad Vikinzima krajem 9. veka, najpoznatiji kralj Alfred). Ostala kraljevstva su velšanska (Kelti), na severu su škotska i piktska kraljevstva.

Predmeti iz Stenfordšajr nalazištu su od zlata sa jako sitnim umetnutim crvenim draguljima tj. cirkonom.

Nedavno je objavljen članak o novom istraživanju u Gardijanu u vezi Stenfordšajr blaga:  https://www.theguardian.com/culture/2019/nov/01/staffordshire-hoard-archaeologists-academic-research-gold-ornaments

Predmeti se detaljno mogu pogledati ovde:  https://www.staffordshirehoard.org.uk/explore-the-hoard

(Članak u izradi.)