30. јул 2018.

Hugo od sv. Viktora (1096-1141), iz knjige Didascalicon, knjiga treća, prvo poglavlje.

"Poglavlje prvo: O redu i metodi učenja i discipline

Filozofija se deli na teoretsku i praktičnu, mehaničku i logičku. Teoretska se deli na teologiju, fiziku i matematiku; matematika se deli na aritmetiku, muziku, geometriju i astronomiju. Praktična se deli na usamljeničku, privatnu i javnu. Mehanička se deli na: stvaranje tekstila, naoružanje, trgovinu, poljoprivredu, lov, medicinu i teatriku. Logika se deli na gramatiku i argument: argument se deli na demonstraciju, mogući argument i sofistički; mogući argument se deli na dijalektički i retorički.

U ovoj podeli samo deljivi delovi filozofije su sadržani; takođe postoje druge podpodele tih delova, ali ovi prikazani su dovoljni za sada. Ako uzmeš u obzir broj različitih nauka, pronaći ćeš ih dvadeset i jednu; ako bi brojao svako ime istaknuto u šemi pronaći ćeš ih dvadeset i osam.

Čitamo da su različite osobe bile autori ovih nauka. Oni su proizveli umetnosti, neki započinjanjem, neki njihovim razvojem, a neki njihovim usavršavanjem; i tako je za svaku umetnost broj autora često citiran. Od ovih navešću popis imena od nekoliko."

Hugo je bio srednjovekovni, saksonski filozof i teolog.
Kako piše, vidi filozofiju kao oblik znanja i deli filozofiju na teoretsku i praktičnu, mehaničku i logičku. ...

Hugo od sv. Viktora

 File:Works of Hugh of St-Victor.jpg

Hugues de Saint-Victor rédige le Didascalicon - Parchemin. Vucanius 45, f° 130 (Leyde, Bibliothek der Rijkuniversiteit).png