27. јануар 2019.

Automata

Automata su bili rani roboti.

Nema veze ovo sa srednjim vekom, ali sigurno je nekome zanimljivo. Ovo su primerci automate iz 18. veka i kasnog 17. veka.

Prvi primerak je dečak koji piše od časovničara Žak Droz iz 18. veka. Ovaj primerak omogućuje da se nameste slova u mehanizmu tako da dečak može da napiše različite reči, znači bilo koje reči. To je kao neki oblik ranog programiranja.

Drugi primerak je iz kasnog 17. veka. Takođe dečak koji piše, ali je sve pojednostavljeno i ne omogućuje promenu slova u mehanizmu tj. rani oblik programiranja.




Celokupni sistem ovih robota je zasnovan na razvoju tehnologije mehaničkih satova. Mehanički satovi su i izumljeni u Evropi u srednjem veku. teško je odrediti tačan datum. Neki oblici mehaničkih satova pojavljuju se u Kini. U srednjem veku po Evropi javljaju se od razvijenog srednjeg veka satovi na tornjevi. Takođe javljaju se i automate u satovima. To su tada bili robotići u satovima, koji obavljaju neke pokrete kad odbroji vreme. Određene sofisticirane automate se spominju na dvoru Bukeleon u Carigradu.

Međutim, ovi automate su sofisticirani mehanizmi zasnovani na razvoju funkcija mehaničkih satova.