19. јануар 2019.

Kratki film od Akademia Szermierzy - Fiore di Bataglia

Postavljam ovde jedan poseban kratki film od Akademia Szermierzy. Ta tzv. akademija je škola srednjovekovnog mačevanja u Poljskoj. Film koji su napravili se zove Fior di Bataglia. Fior di Bataglia (Cveće bitke) je rukopis, borbeni priručnik iz 1400 do 1409. godine, odnosno više rukopisa u tom periodu. Rukopis je delo Fiore dei Liberi (1350-1409), italijanskog majstora mačevanja, viteza i diplomate. Rukopis se bavi uglavnom srednjovekovnim mačevanjem.
Ovaj rukopis nije jedini od svih ostalih srednjovekovnih rukopisa koji se bavi srednjovekovnim mačevanjem. Postoji puno srednjovekovnih rukpisa priručnika, udžbenika srednjovekovnog mačevanja, uglavnom od nemačkih majstora mačevanja.

Ovaj film prikazuje verodostojno srednjovekovno mačevanje zasnovano na rukpisu Fior di Bataglia. Ono što možemo da vidimo je fascinantan stil mačevanja i izuzetnu veštinu, i mogućnosti izvodljivih sa srednjovekovnim dugim mačem (eng. long sword).

Film prikazuje jedan od događaja samoga Fiore koji se sukobio sa dvojicom majstora mačevanja koji su ga izazvali na dvoboj oštrim mačevima; kao što možemo videti u prvom videu. Treća osoba koja se javlja u tom videu je učenik jednog od majstora. Trenutak kada se mogu videti razne tehnike i slike iz rukopisa su ustvaru misli samog Fiore koji promišlja moguči scenario borbe.
Drugi i treći video prikazuju stavove, poteze i tehnike sa dugim mačem iz knjige Fior di Bataglia.
Četvrti video prikazuje nastavak od prvog dela - napad plaćenika od učenika ubijenog (?) majstora.

Peti video je dodatni video od akademije u kojem objašnjavaju potrebne sposobnosti pri savladavanju istorijskog srednjovekovnog mačevanja.

Svi potezi i ostalo, su verodostojni iz rukopisa. Zanimljiva je frizura od Fiore, koja ustvari predstavlja pravu vitešku frizuru iz tog perrioda.

Ovakav stil mačevanja je po meni sto puta bolji od današnjeg modernog, takmičarskog mačevanja sa takoreći žicama od mačeva i ograničenim kretanjem u borbi, a takođe sa zabranom doticanja oštrice mača.
Srednjovekovni mač je bio dizajniran i da ga je čak moguće držati oštricu rukama, bez obzira čak i kad je jako naoštrena.

Pretpostavljam da su dvojica majstora mačevanja u prvom videu ustvari plaćenička klasa, a ne vitezovi, s obzirom da nemaju viteške manire karakteristične za ono vreme, za razliku od Fiore.