21. јануар 2020.

Priručnik opremanja oklopom

Kako se čovek treba opremiti ("obući") oklopom. ("How a man shall be armed", kako kaže jedan rukopis.) To sigurno mnoge zanima :).Tako da postavljam ovde jedan kratki fin priručnik o tome. :)



Oklop je najbolje držati na zidu, ali po potrebi može i na stolu. Oklop neka održava, glanca i podmazuje štitonoša. Moraćete ipak imati pomoć štitonoše u "oblačenju" delova okopa. Gospa će sve da pokaže dole.


Onda da krenemo. Potrebno je obući, opremiti se sa nekoliko delova oklopa: dublet (gambeson ili aketon), mejl majicu, prsni oklop, nadkolenice, podkolenice, sabaton, nadlaktice, podlaktice, gantlet, šlem. tuniku, pojas s mačem, štit.


Prvo se oblači dublet (gambeson ili aketon). Dublet je pravi oklop kako kaže Tobajas Kapvel, kurator Britanskog muzeja u Londonu (Njegov engleski oklop iz 15. veka se može pogledati ovde (mejl majica nije nužna kod oklopa iz toga doba: Flikr slike). Dublet se oblači odmah na običnu lanenu majicu. Ispunjen je tkaninom i dlakom te mu to daje debljinu i toplinu. Gambeson je tip dubleta koji ima četvrtaste ili slično ispunjene delove, aketon ima takve delove koji su vertikalnog raspoređeni. Dublet na sebi ima takođe delove mejla (lančanog, prstenastog oklopa) na mestima gde postoji opasnost da oružije lakše prođe (od 15. veka, a ovo je druga polovina 14. veka te dublet uglavnom nema mejl na sebi). 


Nakon toga oblačite mejl majicu. Mogao bi prije toga nožni deo oklopa sabaton, ali dobro. Mejl je oklop sastavljen od povezanih željeznih prstenova, što su prstenovi sitniji to je bolje, poseban oblik poboljšanog mejla je tzv. zakovani (riveted) mejl. Zakovani mejl ima svaki prsten spojen ekserićem. Mejl se oblači malo teže, preko glave, često osoba mora da skače da bi ga navukao. 


Prvo se postave ruke na odgovarajuća mesta. Ne treba uglavnom pomoć skvajera tj. štitonoše. Zatim se navuče preko glave, često treba skakati da spadne mejl preko leđa i prsa.


Zatim se postavlja aventejl. Aventejl je mejl zaštita za vrat. U međuvremenu trebalo bi navući sabaton, tj. oklopnu obuću. Sabaton je nešto specifično, genijalan izum. Omogućuje maksimalnu zaštitu sa ogromnom pokretljivošću stopala putem prstenova koji ulaze jedan u drugi. Na sabaton se postavljaju mamuze, obavezno zlatne, znaju čitaoci bloga i zašto. Zanimljivo je tu spomeniti tzv. "Bitku zlatnih mamuza", vođenu 1302. godine između Francuske i grofovije Flandrije, u kojoj su zanatlije, pešadija na strani Flandrije pobedili francusku vitešku konjicu te su nakon bitke sakupili viteške zlatne mamuze na jedno mesto, zbog čega je bitka i dobila naziv "bitka zlatnih mamuza".




U međuvremenu se stavlja prsni oklop. Ovde se koristi samo prednji prsni oklop s obzirom da je još 14. vek. Bolje staviti nadkolenice i podkolenice prije prsnog oklopa. Potom, treba staviti na glavu šlem kako gospa pokazuje (ali bolje obući prvo tuniku i navući rukavice). S obzirom da se kreće na turnir, koristi se turnirski šlem, tzv. froghelm tj. žablji šlem. Tu treba pomoć štitonoše, kao i za prsni okop.


Gantlet na ruke. Gantlet su oklopne rukavice. Ovo je takođe genijalan izum. Delovi za prste su sastavljeni od prstenova koji ulaze jedan u drugi te prsti nikako ne bivaju otkriveni napolje, bilo kako se savijali prsti. Ovo je nešto što bi se moglo primenjivati danas u izradi zaštitnih rukavica. Znači, prednji kraj ruke bi bio savršeno zaštićen, donji deo je kožna postava.


Tunika preko oklopa. Mač oko pasa te tada može tek šlem, uglavnom prije gantleta. Na kraju dolazi štit. Ovde na slikama po svemu sudeći ne vidimo ustvari puni prsni oklop (eng. full breastplate), već brigantin oklop (engl brigandine armour, nem. brigatine). Brigantin je oklop sastavljen od metalnih željeznih traka koje su prikačene na kožu ili drugi materijal, koji je na prednjoj strani oklopa. Spolja se vide samo zakivci u vidu dugmića.

Brigantin sa unutrašnje strane


 Nakon svega čovek je spreman za turnir.

Štitonoša je tu da prati i pomogne u slučaju problema, ali vitez mora da bude sam snalažljiv.

Opremanje u oklop iz kraja 14. veka.
Ovaj oklop je zasnovan uglavnom na oklopu prikazanom na grobnici Edvarda, crnog princa od Velsa (iako bi trebao imati i zlatne trake na sebi), koji potiče iz 1376. godine. Takav oklop ili približan tome je sigurno nošen od strane oklopnih srpskih ratnika u Kosovskom boju 1389. godine.


Kip grobnice Edvarda, 1376. godina, Kenterberi katedrala, Engleska.
Ovde jedino fali mač i vizor. Vizor je deo šlema koji pokriva lice.