25. фебруар 2020.

Delovi punog oklopa

Kada smo već krenuli u priču o delovima oklopa, postavljam ovde objašnjenje delova punog pločastog oklopa.

Puni oklop je oklop koji obuhvaća celokupno telo. Koristi se od druge polovine 14. veka sve do sredine 17. veka.

Vatreno oružije se počelo koristiti u Evropi u drugoj polovici 14. veka, postepeno je usavršavano te je vremenom istislo upotrebu oklopa. Polovinom 16. veka i u 17. veku se koriste debeli oklopi, često od više slojeva koji zaista štite osobu u oklopu od vatrenog oružija osim od topovskog đuleta. Međutim, ti oklopi su bili izuzetno teški te su delovi oklopa u 17. veku postepeno odbacivani dok na kraju nije ostao samo šlem i breastplate (brestplejt tj. prsni oklop, fr. pancier) kao zaštitna oprema ratnika. Vremenom je i prsni oklop nestao iz upotrebe i to u 18. veku.

Na kraju je ostao šlem, koji se danas koristi u vojsci, u normalno modernom izdanju (sa kevlarskom zaštitom), a takođe postoji i pancir kao moderno izdanje prsnog oklopa, primenjivan u vojsci i specijalnoj policiji.

Vraćam se punom srednjovekovnom oklopu. Prije nego što kažem nešto o punom oklopu potrebno je objasniti neke pojedinosti o odeći ispod oklopa, jer je bitno za shvaćanje samog funkcionisanja oklopa i tome slično.

Što se tiče perioda u kojem se počeo primenjivati puni oklop radi se o gotičkoj kulturi i modi oblačenja. Gotika je jednostavno na zapadu sve obuhvatala u svoje vreme. Tako možemo govoriti o gotičkoj kulturi izu više aspekata: o gotičkoj arhitekturi, gotičkoj modi oblačenja, ukrasima, manirima ponašanja, gotičkom oklopu i drugo.

Na taj način i odeća i obuća koja se nosi ispod oklopa je u tipičnom gotičkom stilu.

Ovde ću dalje u članku proći oblačenje svih delova oklopa, uglavnom što se tiče punog oklopa iz druge polovine 14. veka.

Da krenemo od početka.

Za početak, ono što se nosi ispod oklopa je od ogromne važnosti za nošenje oklopa.

Direktno na telo se nosi lanena majica sa dugim rukavima. Nose se lanene gaće, nešto slično kao današnje bokserice. Zatim, ne postoje pantalone, nego nogavice. Na svaku se nogu stavljaju posebne nogavice koje se zavežu za "opasač" gaća. Ove nogavice su u biti čarape, znači prekrivaju i stopala. U potpunoasti su karakteristika čarapa, osim što su grubljeg materijala. Na noge se obuvaju kožne cipele sa karakterističnim špicastim vrhom. Na vrhu postoje dva šnirača koja se koriste za kasnije vezivanje sabatona (oklopa za stopala). Obuća ima posebno šniranje sa strane, znači nije kao današnja obuća koja se šnira na gornjem delu stopala, razlog je taj da ne bude problema pri postavljanju sabatona.

Na lanenu majicu se oblači dublet ili gambeson. Dublet je punjeni oklop sa dlakom. Rukavi se posebno rade tako da podizanjem ruke ne izaziva podizanje celog dubleta, kao što možete videti u videu dole (ispod slike gambesona iz 1405. godine). To je zaista odlično, moderni krojači bi mogli naučiti puno od takvog sistema.

Srednjovekovne nogavice i gaće

Srednjovekovna obuća, arming obuća je malo drugačija, nema gornji deo i na prstima su dve trake za vezanje za sabaton


Dublet

Replika gambesona iz 1405. godine

Video koji prikazuje arming odeću

To je što se tiče opreme ispod oklopa.

Dalje, idemo o svim delovi punog oklopa.



Ovo gore na slikama je gotički oklop iz druge polovine 15. veka. Delovi oklopa su sledeći: sabaton (špic na prstima je opcionalan), griv, polejn, kviz, fold, brestplejt, plakar, paldron, gantlet, vanbrejs, rirbrejs, gardbrejs, bevor, vizor i salet. Svaki puni oklop se sastoji od ovih delova, ne samo gotički tip.
Na primer, puni oklop iz druge polovine 14. veka i prve polovine 15. veka se takođe sastoji iz manje više svih navedenih delova.

Puni oklop, druga polovina 14. veka (ovaj primerak je slabo ukrašen)

Od dole prema gore delovi oklopa na primerku iz druge polovine 14. veka su bili: sabaton, griv, polejn, kviz, mejl, tunika, fold, brestplejt, gantlet, vanbrejs, rirbrejs, gardbrejs, aventejl, vizor, basinet.

Video, opremanje u oklop iz prve polovine 15. veka, gotički tip oklopa

Na svim tipovima punog oklopa prvo se postavlja oklop za stopala, tzv. sabaton. Odličan izum, omogućuje slobodu i lakoću kretanja pomoću prstenova, bez smanjenja zaštite (zbog prstenastog sistema).




Sabaton se postavlja na arming obuću i povezuju se putem pertli. Sabaton dolazi samo na gornji deo arming obuće.
Obuća iz srednjeg veka nije imala potpetice tako da je i hodanje bilo drugačije nego danas. Mi danas u obući hodamo na poseban način pod uticajem potpetica. Međutim, u srednjem veku su ljudi hodali u obući, kao da hodaju bosi, s obzirom da nije bilo potpetica i slično. 

Nakon sabatona se postavljaju greaves (grivovi), ili oklopi za podkolenice. Ovaj oklop mora biti posebno napravljen tako da savršeno odgovara podkolenici nosioca, tako da leži na potkolenici, a ne da visi i oslanja se na sabaton. Odlično je dizajniran sam po sebi, sadrži nešto kao vrata sa šarkama. 


Nakon greaves postavlja se kviz na svaku nogu. On je sastavljen od oklopa kolena i natkolenice. Oklop kolena ili plejn je takođe poseban mehanizam koji omogućuje savijanje kolena bez smanjenja zaštite. Metalni deo sa strane kolena omogućuje povećanu zaštitu pozadine kolena, pozadinska zaštita na oklopu je izumljena tek u 16. veku. Celokupni oklop kviz i polejn se veže za poseban kaiš koji se nalazi na gaćama. Na taj način se postavlja na telo.



(Članak u izradi. Izmene izvršene 26.6.2020.)