20. фебруар 2020.

Poseta galeriji oklopa

"A visit to the armor gallery" ili "Poseta galeriji oklopa" je nemi film Metropoliten muzeja, Nju Jork, iz 1920. godine.


Preporučujem za pogledati.
Film je odličan, daje puno informacija o oklopima i njihovim karakteristikama. Iako nema puno teksta, tekst koji je vidljiv daje kratka bitna objašnjenja o oklopima. Moram priznati da današnji dokumentarci su puno lošije napravljeni i daju manje ključnih objašnjenja tematike koju obrađuju. Ovde se može naučiti nešto o oklopima što nije moguće pronaći negde drugde. Kao npr. da salutiranje potiče iz viteškog podizanja šlema radi raspoznavanja.

Iako je 1920. godina, autori su tada bili svesni pokretljivosti oklopa i fleksibilnosti. Tako da im je bilo poznato da oklop nije teško pokretljiv i pretežak. Vitez se penje na oklop u punom oklopu bez ikakve pomoći štitonoše, kao što je vidljivo iz raznih slika u srednjovekovnim rukopisima.

Ovde možete videti izuzetno kvalitetan mejl oklop. Prstenovi su prilično sitni i zbijeni. To je velika razlika naspram filmskih mejlova i rekonstrukcija. Često viđam kako naprave mejl koji ima ogromne prstenove te tako čini velike rupe za probadanje. Muzejski primerci nisu takvi, nego su prstenovi prilično sitni.

Zanimljivo je pogledati i skidanje i opremanje turnirskog oklopa iz druge polovine 15. veka. Taj oklop je takoreći prava mašinerija.