13. фебруар 2020.

Dodatne objave

Primetio sam određeno smanjenje poseta od kad su započele objave o afričkoj istoriji i kulturi.
Objave imaju nameru da dokažu da su određeni afrički narodi imali prilično razvijenu kulturu, organizaciju i civilizaciju u doba srednjeg veka i kasnije. ... Normalno nisu se mogli baš meriti sa evropskom kulturom, zavisi o kojem periodu govorimo. ...

Da bi bolje ljudi shvatili afrički mentalitet, koliko toliko i kulturu, objavljivaću ponekad i o urođeničkoj religiji tih naroda. 
Ono što je zanimljivo za njihove religije je široko prisustvo verovanja u tzv. vrhovno biće ili visokog boga. Ovo čak je toliko zastupljeno da u nekim slučajevima govorimo i o monoteizmu, ali i prisustvu u religiji vrhovnog bića i manjih bogova.

Vrhovno biće se karakteriše kod afričkih naroda često kao biće bez početka, tvorac svega postojećeg, davalac života, svuda prisutan, nevidljiv, svemoćan, davalac moralnog zakona i drugo.
Ovakvo verovanje imaju npr. prvi koji se setim u Africi: Šona narod, Igbo u Odinani religiji, Damara narod i ostali.

Tako da su određeni afrički narodi bili puno napredniji u religiji i sofisticiraniji nego li npr. civilizacije Mesopotamije, Egipćani, Feničani, stari Rimljani, stari Grci, stari Germani i razni drugi.