3. фебруар 2020.

Ji veliki, ukrotitelj voda


Za promenu da napišem nešto iz istorije Kine.

Ji veliki (2123 – 2025 PNE) je bio vladar Kine u drevno doba. On je bio začetnik dinastije Sja.

U doba cara Jao (2356 – 2255 PNE) su bile velike poplave po Kini, koje su jako loše uticale na ekonomski i društveni razvoj. Jao je postavio Guna, gospodara Čonga da reši problem. Gun je gradiio brane i kopao jarke, ali je sve bilo bez uspeha.

Ji, sin Guna, je pročavao dela svoga oca u borbi protiv poplava, kao i tokove reka da otkrije u čemu je problem i zašto njegov otac ne uspeva da zaustavi poplave. Umesto da se zaustavljaju tokovi reka branama, Ji je odredio izradu sistema kanala za navodnjavanje i čišćenje tla za protok reke za navodnjavanje. Projekat je trajao trinaest godina i sam Ji je živeo i radio sa radnicima na rešavanju problema. Na kraju su poplave zaustavljene zahvaljujući Jiu. Ji je zbog toga prozvan "ukrotitelj voda" i kasnije "veliki".


Kralj Šun zadovoljan delon Jia je predao prestol ne svom sinu već Jiu. Ji, jako popularan u narodu je postao novi kralj Kine sa 53. godine i začetnik nove dinastije Sja. Dinastija Sja je trajalo sve do 1675 godine PNE, kada je tiranin, kralj Jie skinut sa vlasti od Tanga od Šanga, čime započinje vladavine loze Šang.

Nastavljam o kralju Ji.


Kad kralj Ji bio jednom u lovu, razboleo se i umro. Umro je na brdu Kvaji, 2025. godine PNE. Tamo mu je napravljen mauzoleum.

Ji je u narodu duboko zapamćen i cenjen zbog njegovog dela uspešnog nadvladavanja poplava.

 Ji veliki, crtež iz doba dinastije Han, 3. vek PNE