10. фебруар 2020.

Pojedinosti afričke pretkolonijalne umetnosti

Joruba narod u tadašnjoj državi Ojo (severo-zapad Afrike, današnja Nigerija) je bio izuzetno spretan u izradi primeraka realistične umetnosti.

U 20. veku su pronađene Ife glave iz 14. veka (Ife je bio glavni grad države Ojo) i naučnici u Evropi nisu mogli verovati da su Afrikanci bili sposobni za takav vid realizma i uređenosti u izradi. Neki su čak predlagali da je to neka izmišljena grčka kolonija na severo-zapadu Afrike zaslužna za tu umetnost. Danas je međutim opšte prihvaćeno da su te glave ustvari delo Joruba plemena. Sve prikazuju glave crnaca.
Bilo je u Africi kulturno razvijenih država kroz istoriju, tako da nije ništa posebno čudno šta je pronađeno.

Granice Ojo države

Umetnost Joruba plemena (primerci, klik za povećanje na slike). Druga donja slika je poznati pronalazak iz 14. veka.



Beninska bronza je izrađivana od strane Edo plemena u pretkolonijalnoj Africi, u Beninskom kraljevstvu, počevši od 13. veka. To je takođe afrička, urođenička umetnost.

Beninsko kraljevstvo, današnja Nigerija (ne treba ga mešati sa modernom državom Benin)

Primerci (klik za povećanje).








U drugoj polovini 20. veka su iskopani određeni predmeti sa Igbo-Ukvu nalazišta, današnja Nigerija, severo-zapadna Afrika. Predmeti su datirani na 9. vek nove ere, iz doba kraljevstva Nri. Izrađeni su od strane Igbo naroda. Svi predmeti su izrađeni od bronze i zbog toga pozeleneli.
Primerci, klik za povećanje.


Veliki Zimbabve (Zimbabve znači "kameni grad") je bio veliki, glavni grad kraljevine Zimbabve, koji je cvetao od 11.-15. veka. Nalazi se na području današnjeg Zimbabvea, jugo-istok Afrike. Izgrađen je od kamenih cigala i izgradio ga je Šona narod čija je bila kraljevina Zimbabve. Kraljevina je bila bogata, uglavnom zbog rudnika zlata.
Iako grad ne predstavlja tip umetnosti, nego arhitekturu, koristim priliku ovde da ga pokažem.
Kad je pronađen od strana Evropljana u 20. veku, bilo je velikog čuđenje. Nisu hteli u početku da ga klasificiraju kao urođenički grad, međutim kasnije su morali priznati da su ga izgradili crnci.
Ima više takvih gradova koje su izgradili Šona narod na području današnjeg Zimbabvea.

 Veliki Zimbabve na karti
Slike, klik za povećanje.